Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

COR-TEN® acél virágtartók, ágyásszegélyek

COR-TEN®  acél virágtartók, ágyásszegélyek

A COR-TEN® acél az amerikai United States Steel Corporation által szabadalmaztatott speciális szénacél ötvözet, amit széles körben alkalmaznak a modern építészetben mind szerkezeti, mind épületdíszítő céllal. A nagy szilárdságú acélötvözet mechanikai tulajdonságai megegyeznek a hasonló tisztaságú acélokéval, azonban a különlegessége nem ebben rejlik.

Ami miatt széles körben alkalmazzák, pont az a tulajdonsága, ami más acélok egyik hátránya, mégpedig a rozsdásodás. A rozsdásodás tulajdonképpen egy oxidációs folyamat, ami a nedvesség, és az oxigén hatására az anyag külső felületén megjelenik. Az átlagos acélok és vasak felületén először megjelenő rozsda, különféle felületkezelés hiányában tovább hatol az anyag mélyebb rétegeibe, míg az oxidáció végül az anyag vastagságától függően teljesen felemészti azt. Ez ellen a felületkezelés az elsődleges védekezés, ami a legtöbb esetben festés, vagy más bevonatolás. A festékréteg kopása miatt újra és újra szükséges a felületkezelés, ami fáradságos és költséges feladat.

Ezt küszöbölte ki a COR-TEN® feltalálása, mivel ennél a speciális ötvözetnél pont a felületi rozsda lesz az, ami biztosítja a felület és az anyag védelmét és szükségtelenné tesz minden további felületkezelést. Az első időkben kialakuló oxid réteg az idő múlásával egyre sűrűsödő patinaréteggé alakul át, lezárva ezzel az acél felületét, megvédve azt a további korróziótól.

Ezért használják például épületek burkolására, de akár hidak, nagy fémszerkezetek építésére is, mert a folyamatos felületkezelés gondját leveszik a tulajdonos válláról. A COR-TEN® acélok ára jóval magasabb, mint a normál tisztaságú acélok árai, de ez a különbség hosszú távon kifizetődő lehet szinte minden esetben.

A kialakuló rozsda réteg először világos narancs színű, majd világos barnából lassan sötét barnába hajló árnyalatokkal folyamatosan változik. Ennek az érési folyamatnak az ideje függ az időjárási körülményektől és az első kezeléstől is. A friss, még „szűz” COR-TEN®  első ránézésre nem is megkülönböztethető más acél termékektől, mert színe fémesen csillogó és tiszta. A beavatás fontos fázisa a szép felület kialakulásának az, hogy egyrészt meg kell tisztítani a gyári védő olajrétegtől, - ami pont a korai korróziót hivatott megelőzni a feldolgozás idejéig és folyamán-, majd néhány hónapig legalább biztosítani kell az oxidáció lehetőségét, aminek legjobb indikátora a nedvesség és a száradás folyamatos ciklusa. A folyamatok gyorsíthatóak enyhe savas kezeléssel.

Az általunk forgalmazott COR-TEN®  vagy részben COR-TEN® termékeink alap esetben felületkezelés nélkül kerülnek forgalomba, a tisztítási és „beavatási” eljárást külön megállapodás szerint végezzük díj ellenében. Ebben az esetben a szállítási határidők megnőhetnek, hiszen ez a kémiai-fizikai folyamat nem gyorsítható a végtelenségig, egy hónapos korróziós folyamat nem hozható be pár nap alatt.

A COR-TEN®   termékek időtálló megoldást jelentenek mind fizikai értelemben, mind a megjelenésükkel képviselt esztétikum tekintetében. Megjelenése természetességet és mégis modern hatást kelt ezért kiválóan illeszkedik az épített és a természetes környezetbe is, azzal együtt él és folyamatosan változik, szépül.

A kialakult rozsdaréteg az első időkben még „foghat”, esetlegesen megfolyások tapasztalhatók a környezetében, de ez később szinte teljesen megszűnik. Ha a felület körül nem megengedett a rozsdalé megfolyása, akkor csak előre kezelt és már érett acélt érdemes csak felszerelni/ beállítani. Abban az esetben, ha a felülettel való kontaktus hosszú távon is elkerülhetetlen és ez gondot jelenthet (pl. beltéren) van lehetőség a már kialakult rozsdás felület lakkozására, azonban a felület további patinásodása ezáltal megáll, illetve a felület még matt, vagy selyemfényű lakkok esetén is enyhén tükröző, fényesen csillogó lehet. Valamint ez a fajta felületkezelés már legalább 1 éves, rendes mélységben kialakult rozsdaréteg után javasolt

COR-TEN®  acél, ágyás és fűszegélyek

Az anyag tulajdonságait az előzőekben röviden ismertettük, így egyértelmű lehet, hogy ez a fajta ágyás- és fűszegélynek miért kiváló alapanyag a COR-TEN®  acél. Időtálló, stabil, és látványos esztétikai értéke lehet az általa kialakított környezetnek.

Igazi értékét akkor használhatjuk ki, ha a felülete látható marad, tehát érdemes olyan szegélyként gondolkodni a COR-TEN® acél, ágyás és fűszegélyekben, ahol nem kerül takarásba, sőt minél nagyobb felület marad szabadon.

Rendkívül jól alkalmazható kisebb szinteltolásoknál, kiemeléseknél, ahol esetleg nem csak két különböző szintet, de akár struktúrát is elválaszt, pl. kavics-pázsit, vagy mulcs-pázsit. Felhasználásának már csak a képzelet szab határt és a kert tervezése során mindenképp érdemes a COR-TEN®  elemekben a funkció mellett látványelemként is gondolkodni.

A COR-TEN®  acél, ágyás és fűszegélyek rendkívül előnyös tulajdonságai a kivitelezés során:

-       -  egyszerű leszúrótüskékkel, szögekkel rögzíthető (de akár betonba is ágyazható természetesen, ha statikailag indokolt)

-      -   a flexibilis változatból könnyedén kialakíthatók íves vonalak, akár kör alak is

-      -   a fix, merev változattal egyszerűen tarthatóak az egyenesek, különösebb szaktudás nélkül is

-        - az elemek könnyen méretre vághatóak flex, vagy fémfűrész segítségével

-      -   a szegélyek toldásához toldóelemek vásárolhatók, így tetszőleges hosszban, szinte észrevétlenül végteleníthető

-        - az éles sarkok kialakításához derékszöges toldó kapható, ami egyébként kisebb erőfeszítéssel akár más szögben is hajlítható lehet

-        - különböző magasságokban kapható

COR-TEN®  acél, virágtartók, növényágyások

Az anyag tulajdonságait az előzőekben röviden ismertettük, így egyértelmű lehet, hogy virágtartóknak, növényültető edényeknek is miért kiváló alapanyag a COR-TEN®  acél. Időtálló, stabil, és látványos esztétikai értéke lehet az általa kialakított környezetnek.

A COR-TEN®  acél, virágtartók nem fagynak szét, bármilyen környezetben elhelyezhetőek, akár közvetlenül a földre, vagy kavicságyásra, térkőre. Kifejezetten erős oldalfala nagyobb gyökérzettel rendelkező, erőteljesebb növények ültetését is megoldja. Mozgatása mérete és súlya miatt, főleg beültetés után nem egyszerű, ezért mindenképp olyan helyben gondolkodjunk, ahol egész évben fixen kint lehet tartani. Az ágyás alján az eső és öntözővíz kivezetésére fúrt lyukakkal megoldott. A kevesebb ültetőközeg érdekében az alap modellek alja magasabban helyezkedik el, de rendelhető teljesen tölthető változat is.

Tömegénél, méreténél fogva kiváló térelválasztó elem, vagy akár egy terasz korlátjának szerepét is elláthatja, illetve utak szűkítésére, behajtás elleni védelméül is szolgálhat. Vandálbiztos virágtartó, növény ültető hely lehet közterületen, vagy nyilvános helyeken.

Termékeinket itt találod és vásárolhatod meg:

COR-TEN® acél kerti termékek

Folyamatosan igyekszünk biztosítani elérhető készletet akár már érlelt, kezelt felülettel, vagy kezelés nélkül. Amennyiben azonban nincs a készleten megfelelő mennyiség, sajnos számolni lehet akár 1 hónapos szállítási határidővel is, mivel maga az alapanyag is nehezen beszerezhető, valamint a gyártási idő is a kapacitásoktól függő. Egyedi méretek gyártása is megoldható, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Telefonszámunk: 06 70 217 0012

E-mail címünk: info@kertilampas.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: COR-TEN® acél kerti termékek
Árukereső.hu Árukereső.hu