Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

COR-TEN® acél kerti termékek - Babaan

A COR-TEN® acél az amerikai United States Steel Corporation által szabadalmaztatott speciális szénacél ötvözet, amit széles körben alkalmaznak a modern építészetben mind szerkezeti, mind épületdíszítő céllal. A nagy szilárdságú acélötvözet mechanikai tulajdonságai megegyeznek a hasonló tisztaságú acélokéval, azonban a különlegessége nem ebben rejlik.

Ami miatt széles körben alkalmazzák, pont az a tulajdonsága, ami más acélok egyik hátránya, mégpedig a rozsdásodás. A rozsdásodás tulajdonképpen egy oxidációs folyamat, ami a nedvesség, és az oxigén hatására az anyag külső felületén megjelenik. Az átlagos acélok és vasak felületén először megjelenő rozsda, különféle felületkezelés hiányában tovább hatol az anyag mélyebb rétegeibe, míg az oxidáció végül az anyag vastagságától függően teljesen felemészti azt. Ez ellen a felületkezelés az elsődleges védekezés, ami a legtöbb esetben festés, vagy más bevonatolás. A festékréteg kopása miatt újra és újra szükséges a felületkezelés, ami fáradságos és költséges feladat.

Ezt küszöbölte ki a COR-TEN® feltalálása, mivel ennél a speciális ötvözetnél pont a felületi rozsda lesz az, ami biztosítja a felület és az anyag védelmét és szükségtelenné tesz minden további felületkezelést. Az első időkben kialakuló oxid réteg az idő múlásával egyre sűrűsödő patinaréteggé alakul át, lezárva ezzel az acél felületét, megvédve azt a további korróziótól.

Ezért használják például épületek burkolására, de akár hidak, nagy fémszerkezetek építésére is, mert a folyamatos felületkezelés gondját leveszik a tulajdonos válláról. A COR-TEN® acélok ára jóval magasabb, mint a normál tisztaságú acélok árai, de ez a különbség hosszú távon kifizetődő lehet szinte minden esetben.

A kialakuló rozsda réteg először világos narancs színű, majd világos barnából lassan sötét barnába hajló árnyalatokkal folyamatosan változik. Ennek az érési folyamatnak az ideje függ az időjárási körülményektől és az első kezeléstől is. A friss, még „szűz” COR-TEN®  első ránézésre nem is megkülönböztethető más acél termékektől, mert színe fémesen csillogó és tiszta. A beavatás fontos fázisa a szép felület kialakulásának az, hogy egyrészt meg kell tisztítani a gyári védő olajrétegtől, - ami pont a korai korróziót hivatott megelőzni a feldolgozás idejéig és folyamán-, majd néhány hónapig legalább biztosítani kell az oxidáció lehetőségét, aminek legjobb indikátora a nedvesség és a száradás folyamatos ciklusa. A folyamatok gyorsíthatóak enyhe savas kezeléssel.

Az általunk forgalmazott COR-TEN®  vagy részben COR-TEN® termékeink alap esetben felületkezelés nélkül kerülnek forgalomba, a tisztítási és „beavatási” eljárást külön megállapodás szerint végezzük díj ellenében. Ebben az esetben a szállítási határidők megnőhetnek, hiszen ez a kémiai-fizikai folyamat nem gyorsítható a végtelenségig, egy hónapos korróziós folyamat nem hozható be pár nap alatt.

A COR-TEN®   termékek időtálló megoldást jelentenek mind fizikai értelemben, mind a megjelenésükkel képviselt esztétikum tekintetében. Megjelenése természetességet és mégis modern hatást kelt ezért kiválóan illeszkedik az épített és a természetes környezetbe is, azzal együtt él és folyamatosan változik, szépül.

A kialakult rozsdaréteg az első időkben még „foghat”, esetlegesen megfolyások tapasztalhatók a környezetében, de ez később szinte teljesen megszűnik. Ha a felület körül nem megengedett a rozsdalé megfolyása, akkor csak előre kezelt és már érett acélt érdemes csak felszerelni/ beállítani. Abban az esetben, ha a felülettel való kontaktus hosszú távon is elkerülhetetlen és ez gondot jelenthet (pl. beltéren) van lehetőség a már kialakult rozsdás felület lakkozására, azonban a felület további patinásodása ezáltal megáll, illetve a felület még matt, vagy selyemfényű lakkok esetén is enyhén tükröző, fényesen csillogó lehet. Valamint ez a fajta felületkezelés már legalább 1 éves, rendes mélységben kialakult rozsdaréteg után javasolt.

Babaan márkánk a kerti világításokat, kültéri lámpákat, kültéri kaspókat és virágtartókat, kerti bútorokat tervez és gyárt beton, műkő, Cor-ten acél és fa felhasználásval. Egyedi módon ötvözi a különböző anyagokat és struktúrát, formavilága a beton és vas ellenére mégis kecses és formabontó.

Csapatunk hitvallása, hogy a Babaan kültéri beton termékekben minden az, aminek látszik. A beton az beton, a vas az vas, a fa az fa, nem tömegben gyártott imitáció. Ezek az anyagok kiállják az idő próbáját és ’majdhogynem’ az örökkévalóságnak készülnek. Együtt öregednek, „nemesednek” a környezetükkel, de megőrzik mindvégig a funkcójukat és szolgálják tulajdonosaikat.

A modellek mind egyedi, művészi alkotásnak tekinthetők, feszegetik a felhasznált anyagok határait és kisszériás gyártásukkal nem a tömeghez igazodnak, formabontóak és ezt az egyediséget adják majd a környezetüknek is ahol elhelyezik őket.

A gyártás során törekszünk a tökéletesre, hogy mind stabilitásban, mind időtállóságban, funkcióban hosszú ideig dísze legyen kertjének. A felhasznált anyagok prémium gyártók termékei, a SIKA adalék- és kezelő szerei, a Lafarge cementje, a Cor-ten acélok tisztasága biztosítja a minőséget. A nálunk készült beton és fém termékek minősített, bevizsgált termékek, a gyártás során folyamatosan ellenőrizzük a végeredmény megfelelőségét, fagyállóság és mechanikai igénybevétele érdekében. Maksa Márta betontechnológus egyedi receptúrái és felügyelete biztosítják a kiválóságot minden Babaan kültéri beton lámpánknak.

Új ötleteink folyamatosan formát öltenek és bővül a választékunk, de akár saját egyedi ötleteit is megvalósíthatjuk, ezzel biztosítva a tökéletes egyediséget.

Rendezés:
Árukereső.hu Árukereső.hu